Asiakastarina: Neve Oy

DCIM100MEDIADJI_0015.JPG

Kierrätyspuu luo lämpöä Rovaniemelle

 

Rovaniemen kokoisen kaupunkitaajaman pitäminen lämpimänä vaatii melkoisen määrän energiaa. Kaupungin omistama energia- ja vesiyhtiö NEVE hyödyntää kaukolämmön ja sähkön yhteistuotannossaan pääasiassa lähialueen puuta sekä teollisuuden sivuvirtoja. Vuosia jatkuneen vilkkaan rakentamisen ansiosta myös kierrätyspuun hyödyntämisellä on iso merkitys.

 

”Energiapuun kysyntä on kovaa ja sitä saisi tulla enemmänkin. Korjuukoneet ovat kuitenkin entistäkin tiukemmin kiinni isojen metsäyhtiöiden puunhankinnassa. Rovaniemellä rakentamisen suhdanne ei ole nyt korkealla tasolla, mutta polttoaineiden hankinta-alueella rakennetaan aina sen verran, että kierrätyspuu täydentää hyvin raaka-aineemme hankintaa”, NEVE:n polttoainevastaava Ari Takkunen sanoo.

 

Pohjaset Oy on ollut mukana NEVE:n polttoainetoimituksissa kymmenkunta vuotta. Kuljetustehtävistä alkanut yhteistyö on laajentunut ja tiivistynyt vuosien myötä. Pohjaset Oy käsittelee ja toimittaa NEVE:lle nyt vuosittain merkittävän osan sen käyttämästä kierrätyspuuhakkeesta.

 

”Yhteistyö ja toiminnan kehittäminen Pohjasten kanssa sujuu erittäin hyvin. Emmehän me muuten olisi antaneet heille terminaalin paikkaa ja asvalttikenttää Mustikkamaan polttoaineterminaalin alueelta”, Takkunen perustelee.

Asiat paranevat yhteistyöllä

 

Mustikkamaan terminaalissa Pohjasten työntekijät ottavat koneineen vastaan asiakkailta sinne tulevan kierrätyspuun, erottelevat siitä polttoon kelpaamattomat jakeet muihin käyttötarkoituksiin ja murskaavat polttokelpoisen puun hakkeeksi. Hake poltetaan lämmöksi ja sähköksi läheisellä Suosiolan voima- ja kaukolämpölaitoksella.

 

”Hakkeen laadussa ja määrässä eikä Pohjasten tekemisessä muutenkaan ole ollut moittimista. Jos ongelmia tulee, Pohjaset reagoivat niihin välittömästi, ja ryhtyvät hoitamaan asiat kuntoon saman tien”, Takkunen kiittelee.

 

NEVE varmistaa kaukolämmön ja sähkön tuotantonsa pitämällä on polttoainevarastonsa sellaisella tasolla, jolla rovaniemeläisillä riittää kaukolämpöä pitkäksi aikaa.

 

”Pohjaset saavat tehdä työnsä omaan tahtiinsa, kunhan vuositavoite täyttyy. Päivittäin kuitenkin soitellaan ja kehitetään toimintoja muutenkin yhteistyössä. Logistiikkapuoleen meillä ei ole paljon sanomista, mutta kun yhdessä mietitään kokonaisuutta, niin aina me jotain parannuksia keksitään”, Ari Takkunen toteaa.

 

Pohjaset Oy:n kumppanuus NEVE:n kanssa:

  • Kierrätyspuuhakkeiden toimitukset kokonaispalveluna

  • Teollisuuden sivuvirtojen logistiikka kokonaispalveluna muilta NEVE:n toimittajilta

  • Kierrätyspuun vastaanotto ja jalostus Mustikkamaalla NEVE:n kanssa kumppanuudessa

  • Toiminnan yhteiskehittäminen